Jakie potrawy smażyć w woku?
Kuchnia azjatycka cieszy się ogromną popularnością, dlatego nic dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na zakup patelni wok. Wok bardzo różni się od uniwersalnych patelni i pozwala na przygotowanie specyficznych potraw. Jak smażyć w woku? I dlaczego dania z woka są tak smaczne i chrupiące?
Patelnia wok do smażenia
Oryginalny wok to patelnia o głębokim dnie oraz wysokich i zaokrąglonych bokach z jedną lub dwiema rączkami, którą wykorzystuje się głównie do stir-fry, czyli szybkiego smażenia w ruchu na dużym ogniu. Wok jest tradycyjnym naczyniem wykorzystywanym w kuchni azjatyckiej do tworzenia najróżniejszych potraw. To najbardziej popularne i wszechstronne narzędzie kulinarne w kuchni chińskiej, tajskiej i koreańskiej. Czym się różni od tradycyjnych patelni? Przede wszystkim charakterystycznym głębokim i półokrągłym kształtem, który pozwala na szybkie podgrzewanie potrawy w małej ilości oleju. Ten sposób zapewnia równocześnie równomierną obróbkę cieplną wszystkich składników znajdujących się na patelni. Woki tradycyjne wykonane były z żeliwa. Oryginalne chińskie woki były kute ręcznie ze stali węglowej i wymagały przed pierwszym użyciem przepalenia, aby na powierzchni patelni wytworzyć powłokę węglową. Obecnie bardzo popularne są woki ze stali nierdzewnej, aluminium i nowoczesne propozycje z nieprzywierającą powłoką.
Jaki wok kupić?
Tradycyjne azjatyckie woki nie nadają się do smażenia na nowoczesnych kuchenkach, dlatego producenci przygotowali ofertę uniwersalnych woków dopasowanych do naszych potrzeb, które pozwalają stworzyć podobne warunki smażenia jak gotowanie na dużym ogniu w kuchni azjatyckiej. Obecnie znajdziesz woki dostosowane do wszystkich rodzajów kuchenek, takie jak np. wok z powłoką Diamond Kohersen Black Cube pokryty dwustronną i nieprzywieralną powłoką, która jest odporna na zarysowania i umożliwia przyrządzanie zdrowych posiłków przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Tego typu woki posiadają płaskie dno i nadają się do kuchenek indukcyjnych i ceramicznych.
Szybkie dania z woka
Wok umożliwia szybkie smażenie potraw w wysokiej temperaturze, co gwarantuje zachowanie odpowiedniej konsystencji i świeżości składników. Smażenie w woku jest bardzo krótkotrwałe i efektywne, dzięki czemu zużywa się mniej energii, a potrawy wyróżniają się doskonałym smakiem. W wokach można gotować w technice stir-fry, która polega na wykorzystaniu niewielkiej ilości oleju i wysokiej temperatury do szybkiego smażenia składników w ruchu. Ciągłe mieszanie pomaga utrzymać produkty w nieustannym kontakcie z gorącą powierzchnią patelni. Takie krótkotrwałe smażenie w wysokiej temperaturze sprawia, że potrawy są bardzo aromatyczne, chrupiące i zdrowe, ponieważ zachowują bardzo dużo wartości odżywczych.
Uniwersalny wok do smażenia, gotowania i parowania
Szybkie dania z woka to przede wszystkim dania stir-fry, czyli mięso, warzywa, owoce morza oraz ryż i makarony w sosach o różnych smakach. Dlaczego potrawy z woka są takie smaczne? Dania stir-fry polegają na smażeniu potraw na tłuszczu rozgrzanym do bardzo wysokiej temperatury. Na dno woka wlewamy małą ilość tłuszczu, rozgrzewamy ją i rozprowadzamy po brzegach naczynia. Dobrej jakości wok pozwala na równomierne rozgrzanie dna i ścianek patelni. Szybkość obróbki cieplnej w woku powoduje, że dania zachowują maksimum składników odżywczych.
Kupując wok do smażenia, warto wiedzieć, że umożliwia on również krótkie gotowanie różnych składników w aromatycznym bulionie, dlatego możesz wykorzystywać go do przygotowywania aromatycznych zup. W woku można również dusić potrawy z dodatkiem niewielkiej ilości płynu, parować warzywa czy smażyć na głębokim tłuszczu. W celu duszenia potraw powinieneś zaopatrzyć się w dopasowaną pokrywkę, która powinna być wypukła, żeby zapewnić właściwą cyrkulację gorącego powietrza. Jeśli planujesz w woku gotować na parze, musisz mieć specjalne sito lub koszyczek, na którym umieścisz produkty.
Co można przygotowywać w woku?
Wok doskonale nadaje się do przygotowania warzyw, mięsa, owoców morza, ryb, makaronów, tofu i innych produktów roślinnych. Kluczowym elementem smażenia w woku jest szybkie i ciągłe mieszanie, aby składniki równomiernie się przyrumieniły i zachowały swoją konsystencję.
W woku przygotowujemy najczęściej dania składające się z wielu różnych składników. Przy potrawach mięsnych najpierw wrzucamy na patelnię mięso, a po paru minutach warzywa. Składniki powinny być pokrojone na małe kawałki o równej wielkości. Warto je również przygotować wcześniej, ponieważ przygotowanie potraw w woku trwa dosyć krótko. Na koniec dodajemy przyprawy. Dania z woka najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu.
Popularne potrawy z woka to kurczak po seczuańsku, wołowina z papryką w sosie sojowym, wołowina z sosem z czarnego pieprzu, pad thai, czyli tajskie danie z makaronu ryżowego i tofu oraz smażony ryż. W woku można przygotować potrawkę z kurczaka z orientalnymi przyprawami, czyli intensywne drobiowy gulasz w stylu marokańskim lub kurczaka w sosie miodowo-sezamowym. To również idealna patelnia do przygotowania mięsnego lub warzywnego curry i smażonego makaronu ryżowego.
Dlaczego warto korzystać z woka?
Patelnia wok pozwala przygotować bardzo smaczne i zdrowe potrawy, które mogą być doskonałym uzupełnieniem Twojej kuchni. Szybka obróbka cieplna na rozgrzanym woku z minimalną ilością tłuszczu pozwala zachować doskonały smak i konsystencję produktów oraz dużą ilość wartościowych składników. Decydując się na taką patelnię, warto wybierać dobrej jakości produkty o nieprzywieralnej powierzchni, które doskonale rozprowadzają ciepło.
Komentarze