Jaki garnek do smażenia powideł i dżemów wybrać do swojej kuchni?

Jaki garnek do smażenia powideł i dżemów wybrać do swojej kuchni?

Smażenie powideł nie jest zbyt skomplikowane, należy jednak pamiętać, że powłoka, którą pokryte jest wnętrze garnka, wpływa na smak i konsystencję gotowego przetworu. Przygotowaliśmy garść wskazówek, które ułatwią wybór odpowiedniego naczynia do przygotowania powideł.

Przede wszystkim zwróć uwagę, czy garnek do przetworów został wykonany z wysokiej jakości materiałów. Dzięki temu zyskujesz pewność, że posłuży Ci przez długi czas. Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się więcej!

Garnek do dżemów i powideł – czym kierować się przy wyborze?

Dowiedz się czym kierować się przy wyborze i jaki garnek wybrać do smażenia dżemów i powideł

Tradycyjne przetwory należy smażyć powoli, dlatego doskonale sprawdzą się tu garnki żeliwne. Prezentowane naczynia nie przypalą się, ani nie odkształcą. Garnek do smażenia powideł żeliwny jest pokryty emalią, która ma właściwości nieprzywierające. Należy zaznaczyć, że jest ona bezpieczniejsza od teflonu, ponieważ nie uwalnia toksycznych substancji, nawet wtedy, gdy jest przegrzana. Taki garnek do dżemów i powideł dłużej utrzymuje ciepło niż naczynia z powłoką ceramiczną. Naczynia są dostępne w różnych kolorach i wzorach, dzięki czemu pełnią też funkcję estetyczną.

Żeliwny garnek do powideł wymaga specjalnej pielęgnacji. Zanim przystąpisz do smażenia, umyj go dokładnie w ciepłej wodzie. Możesz do tego użyć miękkiej gąbeczki i delikatnego detergentu. Następnie starannie wytrzyj naczynie ręcznikiem papierowym. Teraz zagotuj wodę, po kilku minutach wyłącz grzanie i poczekaj, aż ostygnie. Wylej wodę, przepłucz garnek i dokładnie go wytrzyj. Na koniec posmaruj naczynie olejem rzepakowym, dzięki czemu zabezpieczysz je przed zarysowaniami.

Garnek do konfitur – pozycja obowiązkowa dla miłośników domowych przetworów

Garnek do konfitur Kohersen wykonany ze stali nierdzewnej wykazuje wyjątkową odporność na wysokie temperatury i nie wchodzi w reakcje z kwasami wydzielanymi przez owoce

Garnki są dostępne w różnych wielkościach, dlatego bez trudu dopasujemy je do ilości powideł. Wybierz nieco większe naczynie, dzięki czemu zyskujesz pewność, że zawartość się nie przeleje. Po każdym użyciu dokładnie wyczyść i osusz garnek do przetworów. Zrezygnuj jednak z szorstkich gąbek i silnych detergentów, aby nie uszkodzić powłoki. Naczynia przechowuj w suchym, chłodnym miejscu.

Szukając odpowiedniego naczynia, zwróć uwagę, z jakiego tworzywa zostało wykonane. Wiele osób wybiera garnek do konfitur ze stali nierdzewnej, ponieważ wykazuje on wyjątkową odporność na wysokie temperatury. Ponadto nie wchodzi on w reakcje z kwasami wydzielanymi przez owoce. Stal nierdzewna nie wpływa na walory smakowe przetworów. Regularnie mieszaj powidła podczas smażenia, w ten sposób nie przywrą one do dna. Gładka, błyszcząca powierzchnia jest odporna na osadzanie się brudu i bakterii, dlatego można ją łatwo wyczyścić.

W jakim garnku smażyć powidła? Przydatne wskazówki

Wybierając garnek do smażenia powideł wybierz naczynie Kohersen z powłoką nieprzywierającą, która jest łatwa do umycia

Sezon na przetwory zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Wśród nich znajduje się garnek do powideł z podwójnym dnem. Chociaż naczynie jest ciężkie, pozwala równomiernie rozprowadzać ciepło. Ponadto utrzymuje je przez długi czas.

Garnek do smażenia powideł należy dostosować do typu kuchenki, która mamy w domu. Większość naczyń nadaje się do użycia na urządzeniach gazowych, elektrycznych i ceramicznych. Nie każdy model można jednak stosować na płycie indukcyjnej. Zanim wybierzesz garnek do przetworów, zwróć uwagę na oznaczenia. Na naczyniu nadającym się do stosowania na płycie indukcyjnej lub na jego opakowaniu powinien znajdować się symbol przypominający spiralkę umieszczoną w kwadracie.

Jaki garnek do smażenia powideł kupić? Postaw na naczynie z powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu łatwo go umyjesz. W tym celu użyj miękkiej gąbki. Do mieszania powideł użyj akcesoriów silikonowych – w ten sposób nie porysujesz, ani nie uszkodzisz powłoki.

Garnek do powideł – niezbędny w każdej kuchni

Garnek z grubym dnem do powideł nagrzewa się wolniej, ale też mocniej niż inne naczynia. Co ważne, równomiernie rozprowadza ciepło, zapobiegając przypaleniu przetworów. Unikaj jednak garnków miedzianych i aluminiowych, ponieważ mogą one wpłynąć na smak przetworów.

Jaki kształt powinien mieć garnek do smażenia konfitur? Postaw na niskie, szerokie naczynie, które sprawi, że płyn znajdujący się w owocach równomiernie się podgrzeje i szybciej wyparuje. Dzięki temu garnek przyspieszy proces przygotowywania przetworów.

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®