Jaka patelnia jest najzdrowsza? Praktyczne wskazówki
Dobra patelnia jest nieodłącznym elementem każdej kuchni. Można ją wykorzystać do smażenia, duszenia lub pieczenia potraw. Ze względu na częstotliwość użytkowania powinniśmy zadbać o to, żeby naczynia były wykonane z wysokiej jakości materiałów. Istotne jest również to, aby nie wydzielały substancji, które nie tylko wpływają niekorzystnie na smak i zapach potraw, ale przede wszystkim zagrażają naszemu zdrowiu. Podpowiadamy, jakie patelnie są najzdrowsze!
Jakie są najlepsze patelnie?
Jeśli jesteś zwolennikiem zdrowej kuchni, z pewnością zastanawiasz się, jaka patelnia jest najlepsza. Pamiętaj, żeby używać naczynia zgodnie z przeznaczeniem. Jakie są rodzaje patelni? Możemy wyróżnić naczynia grillowe, na indukcję, do jajek, ryb czy naleśników.
Najlepsze patelnie możemy także sklasyfikować ze względu na zastosowany materiał. W tym przypadku wyróżniamy naczynia stalowe, aluminiowe, ceramiczne, żeliwne, teflonowe, tytanowe, czy miedziane. Bogata oferta może przyprawiać o zawrót głowy. Aby ułatwić Ci wybór patelni, przygotowaliśmy garść wskazówek!
Jakie patelnie są najzdrowsze?
Zastanawiasz się, jaką patelnię wybrać? Przede wszystkim sprawdź, z czego została wykonana powłoka wewnętrzna. Musi być trwała, łatwa w czyszczeniu i nieprzywierająca. Dobra powłoka zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła, dzięki czemu pomaga uzyskać perfekcyjne rezultaty kulinarne. Najzdrowsza patelnia nadaje się do smażenia przy minimalnej ilości tłuszczu bez obawy o przypalenie lub przywarcie potrawy. Żywotność naczynia zależy od liczby warstw powłoki. Im więcej, tym lepiej.
Zdrowa patelnia posiada powłokę nieprzywierającą, która nie wchodzi w reakcje z jedzeniem, ani nie zmienia smaku potrawy. Naczynie szybko się nagrzewa, dodatkowo jest ono łatwe do utrzymania w czystości. Wystarczy przetrzeć je wilgotną gąbeczką lub ściereczką i osuszyć. Produkty Kohersen zostały wzmocnione diamentową powłoką, która wykazuje niezwykłą odporność na zarysowania. Dzięki temu naczynia będą służyły nam przez długi czas.
Jaką patelnię wybrać?
Najlepsza patelnia do smażenia to taka, która wykazuje wysoką odporność na ścieranie, uszkodzenia mechaniczne i substancje chemiczne. Warto również zwrócić uwagę na naczynia, które nie wydzielają toksycznych substancji podczas podgrzewania. Ponadto cechują się odpornością na zarysowania. Należy jednak zaznaczyć, że nie wszystkie najzdrowsze patelnie nadają się do użytkowania na kuchenkach indukcyjnych.
Patelnia bez teflonu nagrzewa się równomiernie i dobrze oddaje ciepło, dlatego spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających kucharzy. W zależności od preferencji możesz wybrać naczynia ceramiczne, żeliwne lub tytanowe. Dobra patelnia jest neutralna w kontakcie z żywnością. Należy jednak uważać, żeby jej nie porysować. W przeciwnym razie traci ona swoje właściwości, co wiąże się z koniecznością wymiany naczynia. Aby przedłużyć żywotność patelni, zachowaj ostrożność podczas gotowania i czyszczenia.
Najzdrowsza patelnia – na co zwrócić uwagę?
Najlepsza patelnia nie tylko ułatwia pracę w kuchni, lecz także sprawia, że przygotowane potrawy są smaczne i zdrowe. Postaw na naczynia od renomowanych producentów. Dzięki temu zyskujesz pewność, że zostały one wykonane z wysokiej jakości materiałów. Zastanawiając się, jakie patelnie są najzdrowsze, warto zwrócić uwagę na materiały, z których zostały wykonane.
Naczynia Kohersen wyróżniają się hybrydową konstrukcją: stal nierdzewna – aluminium – stal nierdzewna. Budowa TRI-PLY gwarantuje niezwykłą odporność na uszkodzenia, tym samym patelnie posłużą Ci przez długie lata. Można w nich przyrządzać potrawy zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. Taka konstrukcja zapewnia doskonałe przewodzenie, jednocześnie pozwala utrzymać ciepło podczas gotowania. Spodnia warstwa została wykonana ze stali magnetycznej, dzięki czemu patelnie nadają się do kuchenek indukcyjnych.
Zdrowa patelnia – czym kierować się przy zakupie?
Jakie są najlepsze patelnie? Naczynia Kohersen bazują na unikalnej technologii – BLACK CUBE®. Prezentowane modele posiadają dwustronną powierzchnię funkcyjną, przypominającą plaster miodu, która jest pokryta odporną na ścieranie warstwą Diamond. Znajdujące się wewnątrz naczynia wypustki ze stali nierdzewnej są barierą w bezpośrednim kontakcie przyborów kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu podczas mieszania potrawy. To rozwiązanie zapewnia ochronę nawet do 10000 przetarć. Powierzchnia funkcyjna patelni umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła, dzięki czemu potrawy zachowują walory zdrowotne i smakowe. Oprócz tego skutecznie zapobiega ona przywieraniu potrawy, co znacznie ułatwia czyszczenie.
Szukasz odpowiedzi na pytanie – jaka patelnia jest najzdrowsza? Zanim wybierzesz naczynie, koniecznie przeczytaj opis produktu. Sprawdź, czy dany model nadaje się do smażenia bez tłuszczu. Przygotowane posiłki są niskokaloryczne, dzięki czemu nie obciążają żołądka. W tym przypadku sprawdzą się doskonale naczynia Kohersen.
Biorąc pod uwagę aspekt, jakim jest zdrowie, nie warto stawiać na rzeczy niesprawdzone, które często bywają po prostu tanie. Dobre patelnie, czyli trwałe, solidne i bezpieczne dla Twojego zdrowia, to wydatek, który warto ponieść. Nie zawierają toksycznych substancji, które mogłyby wejść w kontakt z żywnością. Takie są właśnie naczynia w ofercie Kohersen. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą i życzymy udanych zakupów!
Komentarze