Jaka patelnia do piekarnika będzie najlepsza?

Jaka patelnia do piekarnika będzie najlepsza?

Patelnia do piekarnika to wielofunkcyjny i bardzo przydatny element wyposażenia kuchni. Można ją wykorzystać zarówno do pieczenia, jak i smażenia czy duszenia różnych potraw. Nie każdą patelnię można jednak wstawić do piekarnika. Sprawdź, jakie naczynie wybrać, by skutecznie i bezpiecznie przygotować dania z patelni w piekarniku!

Patelnie do piekarnika – na co zwrócić uwagę?

Czy patelnie można włożyć do piekarnika? Tak, pod warunkiem że została ona wykonana z materiału odpornego na wysokie temperatury. Zrezygnuj z modeli z drewnianą lub plastikową rączką, które mogłyby uszkodzić się pod wpływem wysokiej temperatury, a przy tym uwolnić szkodliwe dla zdrowia substancje.

Niektóre naczynia są uniwersalne, podczas gdy inne mają konkretne zastosowanie. Patelnia do pieczenia ciast powinna być szeroka i stosunkowo płaska, dzięki czemu zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła. Z kolei mięso zazwyczaj przygotowuje się w wysokim naczyniu, najlepiej o owalnym lub kwadratowym kształcie. Patelnie często mają pokrywkę, która zapobiega wysuszaniu dania. Dzięki temu pozwala zachować pełnię smaku i aromatu potrawy. Patelnia do zapiekania powinna być także łatwa do utrzymania w czystości.

Patelnia do piekarnika – niezbędna w każdej kuchni

Kohersen oferuje najlepsze patelnie do pieczenia, które wykonane są z wysokiej jakości stali, mają odpinane rączki i posłużą przez wiele lat

Patelnie teflonowe idealnie nadają się do przyrządzania potraw w piekarniku. Tworzywo wytrzymuje temperaturę do 260°C. Naczynia tego typu sprawdzą się do pieczenia ryb, mięs i warzyw. Teflonowa patelnia do piekarnika szybko się nagrzewa, ponadto można ją łatwo wyczyścić. Należy jednak uważać, żeby nie zarysować powłoki podczas obracania mięsa lub mieszania warzyw. Aby tego uniknąć, warto korzystać z drewnianych łyżek i szpatułek. Nie szorujmy jej też zbyt intensywnie, w przeciwnym razie możemy ją łatwo uszkodzić.

Patelnia z odpinaną rączką do piekarnika jest bardzo praktycznym naczyniem kuchennym – zarówno estetycznym, jak i funkcjonalnym. Nie zajmuje zbyt wiele miejsca, dlatego można go trzymać w niewielkich szafkach. Ergonomiczny kształt pozwala ułożyć jedną patelnię na drugiej, a rączkę położyć obok.

Niektóre patelnie zostały wyposażone w dodatkową osłonę w formie pokrywy. Zwróćmy uwagę, czy wykazuje ona odporność na wysokie temperatury. Dzięki temu patelnia przypadnie do gustu miłośnikom potraw duszonych, dań z „kociołka” czy warzyw gotowanych na parze. Naczynia różnią się też kształtem i grubością dna. Patelnia z płaskim dnem nadaje się do pieczenia, smażenia i duszenia. To doskonały wybór dla osób, które kładą nacisk na funkcjonalność. Z kolei na patelni z dnem pokrytym kratką lub rowkami przygotujesz potrawy, które niczym się różnią od tych przyrządzanych na klasycznym grillu.

Jaką patelnię wybrać do pieczenia?

Dowiedz się czym kierować się przy wyborze patelni do piekarnika i dlaczego jest ona niezbędna w każdej kuchni

Patelnię aluminiową można nagrzać tylko do 180°C, w przeciwnym razie zniszczymy jej powłokę. To dobry wybór dla osób, które chcą tylko podpiec potrawę lub utrzymać ciepło przed podaniem. Żeliwne patelnie do piekarnika można rozgrzewać do 220°C, dlatego doskonale nadają się do pizzy, frittaty czy makaronu zapiekanego. Naczynia emaliowane są niezwykle wytrzymałe. Ponadto można je myć w zmywarce, co pozwala zaoszczędzić sporo pracy.

Stalowa patelnia do pieczenia doskonale radzi sobie w wysokich temperaturach, nawet do 260°C. Dzięki temu można ją stosować do przygotowywania potraw mięsnych i rybnych. Wysoka jakość wykonania sprawia, że naczynia posłużą Ci przez wiele lat. Wiele modeli ma wygodne odpinane rączki. Patelnie są dostępne w różnych wielkościach i kształtach, dlatego bez trudu dopasujemy je do swoich potrzeb.

Jakie naczynia można wstawić do piekarnika?

Oprócz patelni, Kohersen oferuje również garnki, które sprawdzą się przy przygotowywaniu dań mięsnych, rybnych i warzywnych

Zastanawiasz się, jaką patelnię czy garnek do zapiekania w piekarniku wybrać? Przede wszystkim sprawdź, czy zostały wykonane z materiału odpornego na wysokie temperatury. Sięgnij po naczynia ze stali nierdzewnej, które możesz bez obaw wstawić do nagrzanego piekarnika. Dobrze sprawdzą się też garnki żaroodporne, które znoszą temperatury do 300°C, a nawet wyższej. Naczynia idealnie nadają się do przygotowywania zapiekanek mięsnych, rybnych czy warzywnych. Można je też wykorzystać do przyrządzania apetycznych deserów. Bogaty wybór naczyń sprawia, że bez trudu dopasujemy je do swoich potrzeb.

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®