Jak wybrać wok i jak go używać?

Jak wybrać wok i jak go używać?

W kuchni miłośnika gotowania musi być kilka rodzajów patelni, a wśród nich powinna znajdować się patelnia typu wok. To naczynie, w którym przygotujemy aromatyczne dania w azjatyckim stylu. Ze względu na niewielką ilość tłuszczu konieczną do smażenia, patelnia przypadnie także do gustu osobom dbającym o linię. Dowiedzmy się, jak wybrać wok i jak go używać.

Wok – co to takiego?

Wok co to takiego

Patelnia wok to głębokie naczynie o okrągłym, lekko spłaszczonym dnie i stromych ściankach. Jest nieodłącznym elementem przygotowywania dań kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Można na nim smażyć, gotować na parze i dusić. Doskonale sprawdzi się, gdy lubimy eksperymenty kulinarne i zależy nam na specyficznych, wyrazistych smakach. Ciekawostką jest to, że podczas każdego smażenia w woku dochodzi do karmelizacji cukru, dlatego im częściej używamy tego naczynia, tym bardziej potrawy z niego będą miały aromatyczny, wyjątkowy smak. Z kolei, dzięki dobremu rozprowadzaniu ciepła przyrządzanie potraw z patelnią typu wok nie zajmuje wiele czasu i może być dietetyczne ze względu na niewielką ilość tłuszczu konieczną do smażenia.

Jaki wok kupić?

Rozbudowany asortyment, który czeka na nas w sklepach z wyposażeniem kuchni, często wcale nie ułatwia wyboru. Osoby zastanawiające się nad tym, jaki wok kupić, powinny wziąć pod uwagę kilka parametrów.

Rodzaje patelni wok

Rodzaje patelni wok

Po pierwsze, musimy zdecydować, jaki rodzaj patelni wok nas interesuje. Wyróżniamy:

  • woki klasyczne –tradycyjne, które dzięki odpowiedniej cyrkulacji ciepła są w stanie nagrzewać się do temperatury sięgającej kilkuset stopni; ;
  • woki aluminiowe – cechuje je wyjątkowa lekkość i niska cena. Wadą jest jednak to, że utrzymują ciepło przez krótki czas;
  • woki kantońskie – wykonane z żelaza lub stali nierdzewnej, co wpływa na ich ciężar. Są wyposażone w parę metalowych uchwytów. Tego rodzaju patelnie wok mogą być stosowane w punktach gastronomicznych lub na tradycyjnym palenisku; ;
  • woki mandaryńskie – z charakterystycznym drewnianym uchwytem. Są mniejsze, lżejsze oraz głębsze w porównaniu ze standardowymi wokami. Materiałem wykonania jest zwykle stal węglowa; ;
  • woki pekińskie – również wykonane ze stali węglowej i posiadające uchwyt. Są głębsze od mandaryńskich; ;
  • woki elektryczne – to ich osobliwy rodzaj, który ma niewiele wspólnego z przygotowywaniem potraw na tradycyjnych wokach. Bywa jednak przydatny na przykład wtedy, gdy podróżujemy i nie mamy dostępu do aneksu kuchennego. ;

Wok jako patelnia nieprzywierająca

Gdy wybór rodzaju patelni mamy już za sobą, pozostaje jeszcze kwestia rodzaju powłoki. Najlepiej sprawdza się patelnia non-stick, czyli z powłoką nieprzywierającą. Dzięki niej resztki jedzenia nie przyklejają się do powierzchni naczynia, co zapobiega przypalaniu i znacznie ułatwia późniejsze czyszczenie. Sprawia też, że do smażenia nie potrzebujemy tak wiele tłuszczu, a więc potrawy są zdrowsze i mniej kaloryczne. W ofercie Kohersen można znaleźć patelnię nieprzywierającą typu wok z powłoką DIAMOND, która dodatkowo charakteryzuje się doskonałą odpornością na zarysowania i ścieranie – nawet do 10 tysięcy przetarć.

Jaki wok do kuchenki gazowej? Jaki wok na indukcję?

Woki przeznaczone do używania na kuchenkach indukcyjnych charakteryzują się lekko spłaszczonym dnem oraz tym, że spodnią warstwę naczynia stanowi stal magnetyczna. Warto jednak pamiętać, że wielu producentów tworzy obecnie patelnie nadające się na różne rodzaje kuchenek. Przykładowo patelnię wok od Kohersen można wykorzystywać zarówno na kuchenkach gazowych, jak i indukcyjnych, a nawet w piekarniku. Tak uniwersalne naczynie to doskonały wybór, gdy w domu używamy dwóch różnych kuchenek lub przewidujemy możliwość zmiany rodzaju kuchenki w przyszłości.

Gotowanie na woku

Gotowanie na woku

Jeżeli planujemy stać się szczęśliwymi posiadaczami patelni typu wok, warto dowiedzieć się trochę na temat zasad jej używania.

Jak wypalić wok?

Już przed pierwszym użyciem należy wykonać tzw. wypalanie woka, dzięki któremu wytworzymy specjalną warstwę ochronną przed korozją i przywieraniem.

Jak wypalić wok?

  • Zaczynamy od dokładnego umycia patelni za pomocą detergentu i szorstkiej gąbki, aby usunąć smar techniczny.
  • Dokładnie osuszamy patelnię.
  • Smarujemy jej wewnętrzną część cienką warstwą oleju jadalnego i trzymamy nad palnikiem aż do momentu, gdy równomiernie pokryje się ciemną, błyszczącą warstwą. Jeżeli nie dysponujemy kuchenką gazową, możemy przeprowadzić wypalanie w piekarniku. W tym celu należy wyłożyć dno piekarnika folią aluminiową, nagrzać go do maksymalnej możliwej temperatury i na kratce umieścić nasmarowany wok.
  • Odstawiamy patelnię do wystygnięcia.
  • Na koniec nie myjemy jej płynem do naczyń, lecz pozostawiamy warstwę oleju.

Wok – dania, które można w nim przygotować

Wok dania, które można w nim przygotować

Jeżeli chodzi o wok, dania, które przyrządzamy na tej patelni, mogą być naprawdę różne, począwszy od warzyw, ryżu czy kurczaka po pad thai, tofu i bardziej wysublimowane dania kuchni azjatyckiej. To patelnia uniwersalna, choć raczej nie sprawdzi się do smażenia większych kawałków mięsa czy do naleśników.

Gdzie kupić wok? Trwałe i przemyślanie zaprojektowane modele znajdziesz w sklepie Kohersen. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®