Jak smażyć na patelni grillowej? Najlepsze pomysły na jej wykorzystanie
Patelnie grillowe to naczynia, dzięki którym przygotujemy zdrowe i aromatyczne posiłki z wykorzystaniem mniejszej ilości tłuszczu. Korzystając z patelni grillowej, warto jednak wiedzieć, jakie produkty można na niej przygotować i w jaki sposób je smażyć.
Różne rodzaje patelni
Wysokiej jakości patelnie to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Producenci oferują niezwykle szeroki wybór produktów, które różnią się między sobą wielkością, materiałem wykonania oraz przeznaczeniem. Znajdziesz patelnie stalowe, żeliwne, teflonowe i ceramiczne, a także specjalne patelnie do naleśników, woki i patelnie do grillowania. Na uwagę z pewnością zasługuje nasza patelnia nieprzywierająca z odporną na zarysowania powłoką Diamond o strukturze plastra miodu, która przyspiesza i ułatwia smażenie przy minimalnej ilości tłuszczu.
Patelnia uniwersalna, woki i patelnie do naleśników
Dobra patelnia powinna wyróżniać się trwałą i odporną na zarysowania powłoką, pozwalając na efektywne rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni. Dzięki temu gotowanie staje się szybsze i zdrowsze. Patelnie uniwersalne pozwalają na obróbkę cieplną każdej potrawy, ale znajdziesz również specjalne patelnie do przygotowania konkretnych dań. Patelnia do naleśników to płaska patelnia z bardzo niskim bokiem, która idealnie nadaje się do smażenia naleśników i placków ziemniaczanych. Z kolei głęboka patelnia wok to doskonała propozycja do przygotowywania typowych potraw kuchni azjatyckiej.
Czym wyróżnia się patelnia grillowa?
Patelnie do grillowania posiadają wyżłobione dno w kształcie prążków, które pozwala na uzyskanie efektu grillowania bez konieczności korzystania z tradycyjnego grilla na otwartym ogniu. Patelnia grillowa doskonale sprawdzi się do smażenia potraw, które wymagają wyższej temperatury i krótszego czasu smażenia. Dzięki charakterystycznym żłobieniom znajdującym się na dnie patelni potrawy nie tylko smakują, ale również wyglądają jak grillowane na ruszcie. Z uwagi na wysoką temperaturę smażenia, patelnia grillowa to bardzo zdrowy sposób na przygotowanie aromatycznych potraw. Potrawy przygotowane na patelni grillowej są mniej tłuste niż te, które smaży się na tradycyjnej patelni, jednocześnie zachowują doskonały smak i wartości odżywcze. Patelnia uniwersalna wymaga bowiem zastosowania dużo większej ilości tłuszczu i sam proces smażenia jest o wiele dłuższy.
Patelnia grillowa — jak używać?
Patelnia grillowa to idealny sposób na szybkie i zdrowe smażenie mięsa i warzyw bez lub z minimalną ilością tłuszczu. To idealny wybór, jeśli potrzebujesz wysokiej temperatury i przygotowujesz potrawę, która nie wymaga długiego smażenia.
Jak smażyć na patelni grillowej? Przed smażeniem patelnię grillową należy odpowiednio rozgrzać. Warto też użyć minimalnej ilości tłuszczu. W przypadku smażenia mięsa i ryb najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. W przypadku warzyw można użyć jeszcze mniej tłuszczu albo go całkowicie pominąć. Nie należy jednak smażyć potraw na zbyt wysokim ogniu, ponieważ składniki mogą się na zewnątrz przypalić, a w środku pozostaną surowe. O czym warto jeszcze pamiętać? Patelni grillowej nie można za bardzo przeciążać. Jeśli na patelnię nałożysz za dużo jedzenia, potrawy nie będą się smażyć tylko dusić. Nie osiągniesz więc efektu grillowania. Grillowane na patelni potrawy nie powinny być również dociskane, muszą się swobodnie smażyć, wykorzystując charakterystyczną strukturę dna patelni. Jedzenia nie należy też zbyt często obracać, najlepiej raz, dzięki temu uzyskasz ładne złote prążki, które wyglądają niezwykle apetycznie.
Co można smażyć na patelni grillowej?
Na patelni grillowej można smażyć wiele różnych potraw, mięsnych i wegetariańskich. Jakie są najpopularniejsze propozycje, jeśli chodzi o wykorzystanie patelni grillowej? Najlepsza patelnia grillowa to taka, która z powodzeniem zastąpi klasyczny grill i pozwoli przygotować zdrowe i smaczne posiłki. Doskonale będzie się nadawać do przygotowywania mięsa, warzyw i ryb.
- Mięsa, ryby i owoce morza
Na dobrej patelni grillowej możesz smażyć steki wołowe, karkówkę i kurczaka. Długość smażenia steków zależy od ich grubości i stopnia wysmażenia. Już jednak w kilka minut możesz przygotować idealnie wysmażone mięso. Jeśli zdecydujesz się na smażenie kurczaka, nie musisz używać dużo tłuszczu. Wystarczy smażyć mięso do momentu, aż się odpowiednio zarumieni. Nie zdejmuj jednak kurczaka od razu z patelni. Pozostaw go jeszcze przez kilka minut na rozgrzanej powierzchni, dzięki czemu mięso pozostanie soczyste i odpowiednio dosmażone. Patelnia grillowa pozwala również na bardzo szybkie przygotowanie ryb.
Wystarczy skropić patelnię oliwą i usmażyć rybę z obu stron. Łosoś po 3-4 minutach z każdej strony będzie już gotowy. Czas smażenia ryby może być uzależniony od jej grubości. Patelnia grillowa to również doskonały sposób na przygotowywanie potraw z owocami morza. Tuńczyk i krewetki przygotowane na patelni grillowej są bardzo smaczne.
- Warzywa i owoce
Patelnia grillowa idealnie nadaje się również do przygotowania grillowanych warzyw, takich jak papryka, cukinia, bakłażan, szparagi czy grzyby. Nie musisz używać w tym przypadku oleju, ale jego mała ilość nie zaszkodzi. Warzywa można również wcześniej zamarynować, dzięki czemu nie będą przywierać do patelni.
- Inne potrawy
Na takiej patelni można również przygotować kiełbaski drobiowe i wegańskie, tofu, pieczywo, a także grillowane sery, takie jak halloumi lub camembert.
Pojedyncze patelnie — zestaw garnków
Patelnie grillowe produkowane są zwykle z myślą o wszystkich rodzajach kuchenek, dlatego z pewnością znajdziesz odpowiedni model dla siebie. Patelnię grillową możesz kupić w zestawie z innymi garnkami lub oddzielnie. Musisz jednak pamiętać, że nawet najlepsza patelnia grillowa nie nadaje się do smażenia takich dań jak jajecznica czy naleśniki. Do tego typu posiłków lepszym wyborem będzie z pewnością patelnia uniwersalna. Patelnia grillowa to przede wszystkim doskonały sposób na szybkie i zdrowe smażenie mięsa i warzyw.
Komentarze