Jak dbać o noże, by służyły nam długie lata?

Jak dbać o noże, by służyły nam długie lata?

Kupując nowe sprzęty, czy będą to samochody, urządzenia elektroniczne, gadżety, smartfony, akcesoria czy dekoracje – chcemy, by jak najdłużej zachowały swoje fabryczne walory. Wiele zależy od samego produktu: z jakich materiałów został wykonany i czy nie posiada wad konstrukcyjnych, co za tym idzie funkcjonalnych. Często jednak zapominamy, że żywotność sprzętu zależy również od tego, czy odpowiednio o niego dbamy. Dziś podpowiadamy jak właściwie dbać o noże kuchenne ze stali nierdzewnej. 





Jakie noże kuchenne wybrać, by nie narobić sobie kłopotów?

Jeśli zastanawiamy się nad zakupem noży, musimy odpowiedzieć sobie na ważne pytanie: czy zależy nam na ekonomicznym, tymczasowym rozwiązaniu, czy wolimy zainwestować więcej pieniędzy i zainwestować w lepszą jakość. Zakładając, że wybraliśmy drugą opcję, należałoby zastanowić się, jakie cechy, właściwości powinien posiadać dobry nóż. Sprawdzamy zatem konstrukcję, rodzaj stali, rodzaj rękojeści. Mamy setki kombinacji, ale możemy się ograniczyć do pewnych podstawowych wytycznych:

  • nóż musi być dobrze wyważony, proporcja ostrza i rękojeści zachowana, a obydwie części trwale połączone
  • stal powinna być na tyle twarda, by zachować długo ostrość, ale również nieco elastyczna, by można byłą ją sprawnie naostrzyć i by nie szczerbiła się
  • rękojeść powinna być dobrze wyprofilowana i wypolerowana, a materiał lity i solidny.

Kierując się tymi trzema wskazówkami, możemy wybrać nasz profesjonalny nóż kuchenny. Zapewne przez wiele dni będziemy cieszyć się jego niezawodnością i chwalić jego zalety, testując i prezentując znajomym. Co jednak należy robić, by ten czas dumy i radości przedłużyć w przyszłość?
Zdradzamy najważniejsze aspekty konserwacji i pielęgnacji.





Noże kuchenne – jak używać i jak dbać?


Poniżej znajdziemy kluczowe wskazówki dotyczące użytkowania, pielęgnacji i konserwacji noży. Od tego, czy będziemy się do nich stosować, zależy jak długo będą nam służyć, zachowując ostrość i zwartą konstrukcję.

  • Nie należy wyginać ostrza noża. Stale używane w niektóry nożach są wyjątkowo mało elastyczne i nawet lekkie wygięcie może powodować ich pęknięcie. Dlatego nie powinno się poddawać ich naciskowi w oparciu o twarde powierzchnie.
  • Nóż nie służy do krojenia produktów mrożonych ani twardych elementów, takich jak kości. Użycie noża niezgodne z jego przeznaczeniem może doprowadzić do ukruszenia, wyszczerbienia a nawet pęknięcia ostrza.
  • Nie należy kroić na powierzchniach, takich jak ceramika, szkło, kamień oraz metal. Przyśpiesza to proces tępienia się ostrza oraz może powodować wyszczerbienia ostrza. Zaleca się wykorzystywanie produktu do krojenia produktów na powierzchniach wykonanych z drewna lub tworzywa sztucznego.
  • Nie należy przetrzymywać noża przez dłuższy czas w wodzie. Wpływa to niekorzystnie na konstrukcję i rękojeść noża. Drewno pod wpływem wody ma tendencje do rozprężania się.
  • Nie należy czyścić noża w zmywarce. Przyśpiesza to proces tępienia się ostrza oraz może powodować uszkodzenie elementów produktu, np. rękojeści. Nóż możemy umyć w wodzie z dodatkiem delikatnego detergentu, a następnie wytrzeć do sucha.
  • Należy unikać przetrzymywania noża w wysokich temperaturach.
  • Nie należy wykorzystywać noża jako zamiennika narzędzi ręcznych, takich jak wkrętak, łom, szczypce do cięcia, itp.
  • Nie należy wykorzystywać noża do otwierania puszek, butelek, słoików, itp.
  • Nie należy wykorzystywać noża do mieszania oraz sprawdzania twardości mięsa i warzyw podczas gotowania.
  • Produkt należy przechowywać w suchym miejscu, w sposób zapobiegający tępieniu oraz uszkadzaniu się ostrza, np. w bloku no noże.
  • Zaleca się regularne ostrzenie ostrza w celu zachowania jego właściwości tnących. Nie należy dopuszczać do całkowitego stępienia ostrza produktu.





Trzymając się powyższych zaleceń, unikniemy problemów związanych z niewłaściwym użytkowaniem noży, a także zachowamy ich funkcjonalność na dłużej. Nie chodzi przecież o to, żeby co dwa lata wymieniać sprzęty domowe, ale by świadomie zadbać o te, które mamy i zaoszczędzić na przyszłość wydatków.


Warto zapoznać się z naszym poradnikiem dotyczącym ostrzenia noży, aby w prosty sposób uzyskać najlepsze rezultaty w swoim domu.

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®