Hummusy
Polacy pokochali wszelkie smarowidła, pasty i… hummusy.
Nie bez przyczyny, bo to świetny dip dla wegetarian i alternatywa do smarowania pieczywa masłem.
Gdy połączymy ciecierzycę z puszki np. z burakami, pomidorami lub pieczoną papryką i doprawimy mieszanką przypraw otrzymamy niezwykłe smarowidło.
Hummus to typowy składnik kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Głównie doceniany w kuchni libańskiej, greckiej, żydowskiej i arabskiej. Historia powstania tej pasty sięga tysiące lat wstecz.
To rodzaj przystawki, którą można jeść zarówno rano, w ciągu dnia i wieczorem. Często hummus używany jest jako smarowidło (pasta) do chlebków pita lub jako sos/dip podawany do mięs, ryb czy warzyw. Jak go przyrządzić?
1. Zmiksuj składniki w robocie kuchennym Kohersen na gładką masę. Np. Tahini, zimną wodę, oliwę, kminek, sól, czosnek i cytrynę.
2. Dodaj ciecierzycę. Można ją wcześniej wypłukać w ciepłej wodzie i odcedzić.
3. Blenduj przez 3-4 minuty lub do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Dopraw do smaku.
Poza walorami smakowymi, hummus jest bardzo zdrowy. Oto 8 powodów dla których warto jeść hummus:
- Hummus jest super pożywny i zawiera dużo białek roślinnych.
Dostarcza szeroką gamę witamin i minerałów. Jest również doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego, co czyni go pożywną opcją dla wegan i wegetarian. - Bogaty w składniki, o których wiadomo, że pomagają zwalczać stany zapalne.
Hummus zawiera ciecierzycę, oliwę z oliwek i nasiona sezamu (tahini), które mają udowodnione właściwości przeciwzapalne. - Jest bogaty w błonnik, który wspomaga zdrowie układu pokarmowego i odżywia dobre bakterie jelitowe.
Hummus jest doskonałym źródłem błonnika. Dodatkowo błonnik z ciecierzycy stymuluje wzrost zdrowych bakterii jelitowych, które wytwarzają maślan – rodzaj kwasu tłuszczowego, który pomaga odżywiać komórki w jelitach. - Ma niski indeks glikemiczny, więc może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi.
Hummus ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoli uwalnia cukier do krwiobiegu. Sprzyja temu również zawarta w nim odporna skrobia, tłuszcz i białko. - Zawiera zdrowe dla serca składniki, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Hummus zawiera ciecierzycę i oliwę z oliwek — dwa składniki, które mogą zmniejszyć czynniki ryzyka, a tym samym ogólne ryzyko chorób serca. - Wspomaga utratę wagi.
Hummus to doskonałe źródło błonnika i białka, które może sprzyjać odchudzaniu. Badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywają ciecierzycę lub hummus, są mniej narażone na otyłość, a ponadto mają niższy indeks BMI i mniejszy obwód talii. - Hummus jest idealny dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, ponieważ jest naturalnie wolny od glutenu, orzechów i nabiału.
Hummus naturalnie nie zawiera glutenu, nabiału i orzechów, co czyni go doskonałym wyborem dla osób z niektórymi alergiami i nietolerancjami. Jednak osoby wrażliwe na sezam powinny go ograniczyć lub unikać. - Niezwykle łatwo go dodać do diety.
Hummus jest pożywny, wszechstronny i bardzo łatwy do wykonania. Po prostu dodaj składniki do robota kuchennego Kohersen i zmiksuj je, aż uzyskasz gładką masę.
Komentarze