Do czego używać patelni sauté?
Świat kulinariów to nie tylko bogactwo smaków, ale i różnorodność technik gotowania oraz smażenia. Aby móc zastosować niektóre z nich, potrzebujemy odpowiedniego sprzętu. W arsenale kulinarnego zapaleńca nie powinno zabraknąć tak funkcjonalnego naczynia, jakim jest patelnia sauté, przez wielu określana potocznie rondlem. Dowiedzmy się, na czym polega jej specyfika i do czego używać patelni sauté.
Sauté – co to znaczy?
W języku kulinarnym sauté to nazwa techniki przyrządzania potraw, która polega na krótkim, lecz intensywnym smażeniu w niewielkiej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu. Pochodzi od francuskiego słowa sauter oznaczającego „skakać”. Ważnym elementem tej techniki jest bowiem ruch. Kucharz musi podrzucać składniki, aby smażyły się równomiernie. Jednak dużo łatwiej jest to robić, gdy dysponujemy odpowiednią patelnią. Mowa o tzw. patelni saute, która charakteryzuje się wysokimi ściankami. Choć używanie jej na początku może wydawać się trudne, zdecydowanie warto się tego nauczyć, gdyż dzięki niej przygotujemy przeróżne dania, które będą wyróżniały się wyjątkowym smakiem.
Sauté jako patelnia uniwersalna
Do czego używać patelni sauté? Nie ma jednej, poprawnej odpowiedzi na to pytanie, gdyż jest to naczynie tak praktyczne, że może zostać użyte do przygotowywania różnych potraw i dodatków. Przyda się zarówno miłośnikom dań mięsnych, jak i kuchni wegetariańskiej, a nawet amatorom wypieków. Pokrótce przedstawmy więc podstawowe zastosowania patelni sauté.
Patelnia sauté do mięsa
Zwykle pierwsze skojarzenie, jakie pojawia się w związku z tą patelnią, to mięso. Sauté doskonale nadaje się bowiem do smażenia zarówno większych, jak i mniejszych kawałków kurczaka czy polędwicy. Co ważne, możemy robić to na dwa sposoby – na głębokim tłuszczu lub z jego minimalnym wykorzystaniem. W pierwszym przypadku patelnia gwarantuje nam łatwość obracania i bezpieczeństwo, gdyż wysokie ścianki zapobiegają rozpryskiwaniu się gorącego tłuszczu. Z kolei opcja smażenia z małą ilością tłuszczu z pewnością spodoba się tym, którzy stawiają na zdrowe odżywianie. W takim wypadku warto jednak zadbać o to, aby była to patelnia nieprzywierająca sauté. Dzięki temu czyszczenie jej po smażeniu będzie o wiele łatwiejsze.
Duszenie warzyw na patelni sauté
Jeżeli mowa o zdrowym żywieniu, trzeba wiedzieć, że patelnia sauté świetnie sprawdzi się również w duszeniu warzyw. To zasługa odpowiednio uformowanych ścianek, które sprzyjają obiegowi pary wewnątrz naczynia. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w pasującą pokrywkę. Wiele modeli sprzedawanych jest od razu w komplecie z nią, np. patelnia sauté od Kohersen.
Sauté jako patelnia do sosów
Jeżeli poszukujesz wygodnego naczynia do przygotowywania aksamitnych sosów, patelnia sauté będzie dobrym wyborem. Pozwoli na precyzyjne kontrolowanie temperatury podgrzewania oraz gotowania sosu, a także zapewni możliwość wygodnego mieszania składników.
Patelnia sauté do słodkości
Sauté to także dobra patelnia do przygotowywania kremów, lukrów czy musów. Z łatwością ubijemy w niej pianę z białek czy rozpuścimy czekoladę.
Podsumowując, sauté to uniwersalna patelnia, którą zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni. W ofercie Kohersen znajdziesz nowoczesne naczynie tego typu kompatybilne z każdym rodzajem kuchenki i nadające się do mycia w zmywarce. Smaż zdrowo, dietetycznie i wygodnie z wyjątkową patelnią sauté od Kohersen wykonaną według opatentowanej koreańskiej technologii BLACK CUBE.
Komentarze