Dlaczego warto poznać kuchnię francuską?
Dla Francuzów jedzenie jest ważnym elementem kultury i stylu życia. W przeciwieństwie do Polaków jedzą oni skromne śniadania i nie mają nic przeciwko kolacji jedzonej późnym wieczorem. Przerwy na posiłki są dla Francuzów świętością – nawet lunch w pracy jest równocześnie okazją do odpoczynku i niewiele osób wyobraża sobie pospieszne przekąszenie croissanta ze służbowym telefonem przy uchu. Co jeszcze charakteryzuje kuchnię francuską i dlaczego warto ją poznać?
Różne rodzaje kuchni francuskiej
Kuchnia francuska jest znana na świecie jako wykwintna, elegancka i cechująca się dużą różnorodnością składników. Wiele osób uważa ją nawet za drogą i snobistyczną – nie zawsze jest to jednak trafna opinia. Warto poznać różne odmiany kuchni francuskiej i znaleźć tę, która jest najbliższa Twojemu sercu.
- Haute cuisine (grande cuisine) – tzw. kuchnia wysoka, wykorzystująca trudno dostępne, często drogie produkty, serwowana w najlepszych restauracjach. Dania są podawane przez doświadczonych kelnerów z zachowaniem zasad savoir-vivre. Często towarzyszą im doskonałe wina. Kuchnia haute to zazwyczaj potrawy ciężkostrawne i sycące. Nie ma co ukrywać: dobre restauracje serwujące takie dania nie należą do najtańszych.
- Nouvelle cuisine – odwrotność ekskluzywnej kuchni wysokiej. Kuchnia nouvelle z założenia ma być zdrowsza, lekkostrawna, mniej pracochłonna i dostępna dla wszystkich. Z oczywistych względów staje się obecnie popularniejsza niż haute cuisine.
- Cuisine bourgeoise – to „zwykła”, tradycyjna francuska kuchnia domowa, różniąca się w zależności od regionu. Jej dania mają być proste w przygotowaniu, a porcje – duże i sycące. To właśnie ona, jako „prawdziwa kuchnia francuska”, podbija ostatnio serca miłośników gotowania.
- Cuisine du terroir – kuchnia regionalna, której miłośnicy chętnie przygotowują tradycyjne dania poszczególnych regionów Francji, składające się z lokalnych składników. Ich dostępność jest zależna od pory roku.
Najpopularniejsze dania kuchni francuskiej
Znane francuskie potrawy można by wymieniać bez końca. Są to przede wszystkim słynne ślimaki z masłem czosnkowym (escargots), naleśniki podawane na słodko i na słono (crepes), pasztet z gęsich wątróbek (foire gras) czy croissanty – jedzone „na sucho” lub w formie kanapek.
Tradycyjne dania francuskie mogą się nieco różnić w zależności od regionu Francji. W Normandii, ze względu na bliskość morza, często jada się przegrzebki i mule. Prowansja słynie z kuchni zbliżonej do śródziemnomorskiej, a Bretania – z gulaszy. Bez względu na region Francuzi lubią desery. Warto wspomnieć zwłaszcza o słynnym crème brulee, makaronikach czy eklerach, ale na słodko jada się tu także naleśniki i rozmaite wypieki (zazwyczaj z konfiturą lub kremami).
Francuskie potrawy z robota kuchennego? Nic prostszego!
Rozważasz zakup naszego robota kuchennego i zastanawiasz się, czy z jego pomocą uda Ci się przygotować francuskie potrawy? To żaden problem. Wśród wielu wgranych na urządzenie przepisów znajdziesz również klasyki kuchni francuskiej, które z pewnością przypadną do gustu Twoim domownikom.
Zupa cebulowa
O tę aromatyczną zupę Francuzi wciąż toczą spór. Jedni twierdzą, że jako danie tanie i sycące ma ona chłopskie pochodzenie, inni – że tę aromatyczną potrawę wymyślił sam król Ludwik XVII. Bez względu na historię warto ją regularnie przyrządzać – zwłaszcza zimą. Jest rozgrzewająca i bardzo zdrowa!
Do jej przygotowania będziesz potrzebować cebuli, masła i wywaru drobiowego. Aby wydobyć jeszcze więcej aromatu, warto dodać do zupy nieco białego wina. W robocie kuchennym przygotujesz to danie w 20 minut, a z pewnością zachwyci Cię niebanalnym smakiem!
- Zobacz: przepis na zupę cebulową
Ratatouille
Ratatuja to aromatycznie doprawione, smażone warzywa – potrawa przyrządzana w dawnych czasach przez chłopów. Można ją jeść jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Jak ją przyrządzić?
Z robotem kuchennym nie będzie to nic trudnego – przeprowadzi Cię on przez przepis krok po kroku. Do przygotowania ratatouille będziesz potrzebować warzyw: między innymi pomidorów, cukinii i papryki. Przydadzą się także zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn, a jeśli chcesz – dodaj też kminek i miętę. Robot najpierw podsmaży składniki, a następnie je poddusi. Nawet jeśli na co dzień stronisz od warzyw, dzięki tej francuskiej potrawie odkryjesz je na nowo.
- Zobacz: przepis na ratatouille
Quiche Lorraine (placek lotaryński)
Kisz lotaryński to rodzaj tarty z nadzieniem z jajek, boczku i sera. Jada się go tuż po przyrządzeniu (na ciepło) lub jako przekąskę (na zimno). Oprócz robota kuchennego do przyrządzenia kiszu będziesz potrzebować także piekarnika i formy do kiszu.
Najpierw należy przyrządzić kruche ciasto na spód. Rozwałkowane ciasto należy przenieść do formy do kiszu, uformować, schłodzić w lodówce, a następnie podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Następnie możesz się zabrać za przygotowanie wypełnienia (robot poprowadzi Cię krok po kroku). Masę wylewa się na podpieczone ciasto, a całość wstawia ponownie do piekarnika, gdzie musi pozostać aż do zapieczenia.
- Zobacz: przepis na quiche lorraine
Komentarze