Czym jest kuchnia fusion?
Kuchnia fusion wielu osobom kojarzy się wyłącznie z drogimi, ekskluzywnymi restauracjami, gdzie serwuje się malutkie porcje ekstrawaganckich dań. Ma to jednak niewiele wspólnego z tym, czym ten rodzaj kuchni jest naprawdę. Przede wszystkim łączy w sobie najlepsze smaki z całego świata, dzięki czemu mogą powstawać przepyszne, nowoczesne dania. Aby dobrze zrozumieć pojęcie kuchni fusion, warto przede wszystkim poznać jej założenia i historię.
Kuchnia fusion co to?
„Fusion” to angielskie słowo oznaczające „połączenie”. Doskonale oddaje ono ideę tego rodzaju potraw. Kuchnia fusion to sposób przyrządzania dań łączący ze sobą w pomysłowy sposób tradycyjne przepisy pochodzące z różnych państw, regionów, a także epok. Nowo powstałe danie powinno być nie tylko smaczne i aromatyczne, ale także zachwycające pod względem wyglądu. Dania kuchni fusion to zatem coś więcej niż oczywista mieszanka składników, przypraw, aromatów i tekstur.
Dlaczego kuchnia fusion cieszy się dziś tak dużą popularnością? To proste: zachęca do eksperymentowania w kuchni i pozwala tworzyć autorskie, wyjątkowe przepisy zarówno profesjonalnym kucharzom, jak i amatorom. Często sami możemy być zaskoczeni efektem, jaki udało się osiągnąć, polegając wyłącznie na własnej intuicji i doświadczeniu.
Kuchnia fusion przykłady i historia
Korzeni kuchni fusion można poszukiwać w Stanach Zjednoczonych Ameryki XIX wieku. W tym czasie pojawiało się tam wielu imigrantów, a wraz z nimi – kulinarne zwyczaje z najodleglejszych zakątków świata. Mieszanka tradycji i kultur skutkowała powstaniem kompletnie nowych dań, wcześniej nikomu nieznanych. To właśnie z tym powinna się przede wszystkim kojarzyć kuchnia fusion: z ciekawością kulinarnego świata i otwarciem na nowe smaki.
Dania, które można by określić mianem potraw fusion, część z nas spożywa na co dzień, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Świat stał się bowiem globalną wioską, dzięki czemu różne tradycje i zwyczaje – także kulinarne – ewoluowały. Przykładem może być na przykład włoska pizza z mięsem kangura i sosem barbecue, serwowana w Australii, lub popularne dania Tex-Mex, będące mieszanką kuchni amerykańskiej i meksykańskiej.
Kuchnia fusion nie jest przy tym niczym egzotycznym i niedostępnym – takie dania możesz zaserwować nawet we własnym domu. Polecamy na przykład eksperymentować z owocami morza – sprawdzają się wyśmienicie w polskich pierogach. W ekstrawaganckich restauracjach serwujących kuchnię fusion dodatkowym zaskoczeniem jest często sposób przygotowania danej potrawy (na przykład w tradycyjnym piecu ziemnym) oraz jej podania (w płomieniach, oprawie z suchego lodu itp.). Wpływa to na wspomniane we wstępie stosunkowo wysokie ceny dań, ale jednocześnie sprawia, że stają się one prawdziwą atrakcją.
Kuchnia fusion przepisy
Chcesz zaskoczyć gości nietypowym, lecz zachwycającym połączeniem smaków? A może po prostu masz ochotę na kulinarny eksperyment? Dania kuchni fusion bez problemu przygotujesz w naszym robocie kuchennym! Oto kilka kulinarnych inspiracji.
Jajka z ostrygami
Jajka z ostrygami można w zasadzie nazwać nietypową jajecznicą. Zarówno białko, jak i żółtko najpierw się roztrzepuje, a następnie doprawia – możesz to zrobić nie tylko naszym „tradycyjnym” szczypiorkiem, ale także pastą chili. Zaskakującym dodatkiem będzie mięso z ostryg, doskonale komponujące się z jajkiem. Potrawę możesz podać na śniadanie, ale sprawdza się też wyśmienicie jako pikantna przystawka do obiadu lub kolacja.
- Zobacz: przepis na jajka z ostrygami
Keczup z malinami
Keczup kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Wiele osób robi go własnoręcznie, aby uniknąć spożywania konserwantów i zbędnych dodatków z produktów dostępnych w sklepach. Chcesz odkryć ten sos na nowo? Przygotuj keczup z malinami! Chociaż wyglądem nie różni się od zwykłego keczupu, jego oryginalny smak z pewnością zaciekawi Twoich domowników i gości.
- Zobacz: przepis na keczup z malinami
Lody na patyku o smaku banana i awokado
Gdy myślisz o lodach owocowych, zapewne przed oczami stają Ci truskawkowe sorbety i mrożone jagodowe desery znane z dzieciństwa. Zachęcamy jednak do spróbowania czegoś nowego: połącz znany Ci od lat przysmak z owocami egzotycznymi – niekoniecznie popularnymi cytrusami! Wypróbuj nasze lody banan-awokado, a ich nietuzinkowy smak z pewnością pozytywnie Cię zaskoczy. Poza tym jest to znakomita (i zdrowa) przekąska na upalne dni.
Jak zacząć przygodę z kuchnią fusion?
Zacznij eksperymentować ze składnikami i przyprawami – to wszystko! Do tradycyjnych dań, które znasz z dzieciństwa, wprowadzaj egzotyczne owoce i przyprawy. Podczas urlopu zasmakowała Ci kuchnia tajska, ale nie zawsze możesz kupić w swojej okolicy składniki potrzebne do przygotowania takich dań? Spróbuj wykorzystać lokalne zamienniki. W lodówce pozostały Ci produkty ze zbliżającym się terminem przydatności do spożycia? Pomyśl, czy możesz je w jakiś sposób połączyć z nowym obiadem. Smakuj, próbuj, doprawiaj i otwórz się na nowe. Inspiruj się kuchniami z różnych części świata i odstaw na bok przepisy znane na pamięć. Z pewnością przekonasz się, że kuchnia fusion to wspaniała przygoda, dzięki której od nowa odkryjesz w sobie pasję do gotowania!
Komentarze